Paardencoaching voor mensen met een ziekte of beperking

Paardencoaching wordt al vaak ingezet bij mensen die te maken hebben met gezondheidsklachten en/of psychische problemen. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de effecten van door dieren ondersteunde therapie en therapeutisch paardrijden, waarbij men kijkt naar de invloed van de interactie tussen mens en dier op gezondheid.

De veronderstelling is dat de positieve effecten die mensen ervaren te maken hebben met een verhoging van het niveau van oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd.  Ook zijn er onderzoeken die wijzen op een hoger serotonineniveau of op verbeterd gevoel van eigenwaarde en meer positieve lichaamstaal. Alle reden om paarden in te zetten bij de behandeling van mensen met een ziekte of beperking. Vanwege mijn werkervaring in de zorgsector wil ik graag meer bekendheid geven aan de mogelijkheden die er zijn voor bijvoorbeeld mensen met dementie, een beroerte (CVA) of de ziekte van Parkinson. Dit vraagt soms om praktische aanpassingen, maar in de meeste gevallen is het mogelijk om een paard of pony in te zetten voor de coaching. Paarden oordelen niet en dit helpt om gewoon jezelf te zijn en van daaruit bezig te zijn met het thema of de hulpvraag die er ligt.  Specifieke aandachtsgebieden zijn bijvoorbeeld:

  • Communicatie bevorderen, met en zonder woorden
  • Bewegingen uitlokken, initiatief nemen
  • Samenwerking versterken (bv. samen met een naaste een oefening doen)
  • Emoties toelaten
  • Leren om te ontspannen
  • Leren om grenzen aan te geven
  • Reminiscentie: het ophalen van positieve herinneringen (bv. als mensen zelf paarden hebben gehad of paardgereden)
  • Zintuigen activeren: alle zintuigen worden geprikkeld wanneer je bezig bent met het paard, activiteit in de buitenlucht is stimulerend

Het contact met het paard biedt een positieve beleving en helpt zelfvertrouwen op te bouwen. Voor de één is ontspanning of het paard aanraken belangrijk, de ander wil misschien liever actief bezig zijn of samen wandelen. Ervaring met paarden is niet nodig. Er wordt alleen naast het paard gewerkt en niet erop. Wel is het gewenst dat er een begeleider (mantelzorger) meekomt. 

Interesse? Neem contact met mij op.

Scroll naar boven